Annies Julkalender – Lucka 15

Posted on Updated on

Höjdrekord Mt Everest

Jaha, vad ska jag hitta på när jag kört världens längsta och hårdaste rally?

Jo, då vill jag såklart köra så högt som möjligt på världens högsta berg.

Jag får frågan att delta i en expedition till Nepal och Tibet. Mt Everest firade 50 årsjubileum av att Sir Edmund Hillary lyckades som första expedition nå toppen 1953.

Vi skulle köra mc så högt det gick. I augusti 2003 startade vi i Kathmandu, Nepal. Expeditionen leddes av dansken Henning Bitsch. Vi hade hyrt hojarna på plats, och jag körde en gammal Honda 250 fyrtakt från 1981.

Efter många strapatser innefattande höjdsjuka, medvetslöshet och besök på kinesiskt sjukhus i Tibet, når vi tillslut Base Camp 5150 m upp på den kinesiska sidan, nordsidan även kallad The North Face.

Rekorddagen hänger molnen tunga och det har varit snöväder under natten. Alla i expeditionen vill inte ens försöka göra rekordförsöken.

Jag tänkte att är jag nu äntligen här, så ska jag försöka. Det var kallt och dimmigt när vi körde iväg.

Efter 4 timmars körning visade höjdmätaren 5294 m, dvs knappt 150 höjdmeter högre än Base Camp. Det är det långsammaste jag någonsin kört, Haha!

Här räckte syret varken till motor eller mig. Motorn orkade knappt driva hojen framåt, utan jag fick sparka och baxa mig fram. Det är jobbigt även nere på vanlig altitud. Sista svåra och stenig branten klarade jag med nöd och näppe.

När jag kom upp hade jag nått 5.305 möh, som första kvinna att sätta höjdrekord med mc på Mt Everest!

Sen var det lika långt ner igen…

Första och högsta kvinna med mc på Mt Everest.
Top of the Word.