Annies Julkalender – Lucka 14

Posted on Updated on

Historisk i Baja 1000

Min smått osannolika målgång i Dakar 2002 spred sig inom rallyraidvärlden. Många hade följt min webbdagbok- det hette så innan ordet blogg fanns!

Jag fick mail från Kalifornien, en Mike Kay ville bjuda in mig att köra i hans mc-team. Teamet skulle ställa upp i Nordamerikas hårdaste offroad race, Baja 1000 Miles. Det är en lagtävling där laget kör tävlingens 160 mil som en stafett.

Självklart svarade jag JA! Så i november 2002 var jag i Mexiko och mötte upp teamet. Toppföraren Rob Barnum skulle vara vår ”Rider of Record” och starta först. Jag skulle ta nattpasset och sista sträckan mot mål.

Rob Barnum låg länge sexa och hade bra tempo. Stn blev det strul vid service och nattlyset som skulle monteras vid tankstoppet fanns inte på plats – backup servicebilen hade pajat på vägen!

Åh nej! Det betydde att jag fick köra nattetappen utan nattlyse… Jag åkte iväg i skymningen och kämpade för att kunna hitta spåren i terrängen. Efter någon timme kom en bakomvarande förare i fatt, Tim Morton som var en av toppförarna han med.

Han såg att jag inte hade det extra nattlyset, och lät mig köra brevid honom så jag kunde se i Hans ljuskägla. Så här dundrade vi fram genom Mexikos terräng, sida vid sida i nattmörkret.

Jag höll mig otroligt nog på hjulen tills det var dags för mig att lämna över till Mike Kay. Han körde klart nattpasset och dagen efter kunde jag sadla hojen för den sista etappen mot mål.

Det var otroligt skönt att korsa mållinjen, och vi kom 8:a totalt i Pro-klassen!

Jag blev även historisk som första kvinna någonsin att köra båda de legendariska rallyna Dakar och Baja 1000.

Finish Baja 1000, Mexico 2002.