Annie Seel vände motgång i EM Lahti Historic Rally – slog till med sträckseger i sin klass

Posted on Updated on

Pressinfo

Annie Seel vände motgång i EM Lahti Historic Rally – slog till med sträckseger i sin klass

Det blev ett dramatiskt rally för Annie Seel med nya kartläsaren Julia Svensson i helgens deltävling i Historic Rally EM som kördes i Lahtis. Men trots motorproblem tidigt i tävlingen, lyckades de ta en sträckseger mot regerande EM-ledaren i klassen, finländske Esa Peltonen. 

– Det var verkligen otippat. Jag hade som mål att showa för publiken och sladda runt i rondellen ett par varv. Att vinna med en halv sekund över “Mr Starlet” var helt oväntat, berättar Annie Seel.

Sträckan efter stannade plötsligt motorn helt i hennes Toyota Starlet då tändspolen överhettades bara en kilometer från mål, och publiken hjälpte till att putta bilen in på en stickväg. 

Seel kunde efter några minuters stopp komma igång igen, men hade då rasat ner till 66:e och sista plats i startfältet. 

– Jag trodde det var helkört, för det luktade bränt när motorn stannade. Julia och jag hade redan knäppt loss oss för att kliva ur bilen, när jag tänkte att jag skulle prova och starta för att kanske kunna linka iväg istället för att vänta på serviceteamet. Och otroligt nog startade motorn fast den gick illa, men vi bestämde att backa ut och köra klart sträckan.

Vid nattservice fick Annies mekaniker hjälp av Starletspecialisten Esa Peltonens team att få bilen körbar igen.

Annie hämtade sedan upp placeringar genom målmedveten körning under sista tävlingsdagen och kom på en slutgiltig 27:e plats totalt, och 4:a i sin klass för 1.3 liters motorer.

Den finske fabriksföraren Jari-Matti Latvala, som veckan innan kom 2:a i VM-rallyt, tvingtades bryta med sin Audi Quattro. 

Rallyt vanns av italienaren Giuliano Calzolari i en Ford Escort. 

Bästa svenska ekipage blev Anders och Ingrid Johnsen med en 4:e plats. Stefan Helin och Ida Lidebjer-Granberg kom 12:a, och Arne Bäckström och Björn Wessel 13:e. 

Hela resultatlistan:

http://www.ewrc-results.com/final.php?e=30524&t=Lahti-Historic-Rally-2016

Advertisements