#Dakar2016. Stage2, första riktiga rejset

Posted on Updated on

4 jan Villa Carlos Paz – Termas de Rio Hondo
Specialen förkortad med ca 130 km av säkerhetsskäl (vädret igen!)
Placering 60

Äntligen fick vi köra en specialsträcka!

Jättefina vägar i grönt bergigt landskap, mycket tekniskt på sina ställen, med tvära svängar bakom krön.
I början jobbigt att ligga i dammet bakom andra bilar, eftersom man kan missa ett krön eller sväng.
Jag kom in i ett fint flyt och Bert var med i kartläsningen, så vi passerade många bilar. Körde också dammfritt i flera mil, verkligen mycket lättare och framför allt säkrare.

Vi körde genom oräkneliga riktigt blöta flodpassager, och där var det geggigt och snorhalt! Vid en vattenpassage tappade motorn all kraft och ville inte dra. Förmodligen fått vatten i nåt elektroniskt så vi måste krypköra nån mil. Lyckligtvis torkade det snart upp och motorn kvicknade till.
Senare måste vi stanna och spänna fast motorhuven för ena huvlåset hade lossnat. Tre-fyra bilar passerade då, så vi hamnade i dammet igen.

Det blev några små missar i roadbooken och tidshanteringen. Lite pga att Bert och jag inte är intrimmade med att tolka tidkort, räkna snitthastighet på transportsträckor. Men fick nu inse hur viktigt det är med rätt hastighet i “speed zone”.
Finns en ursäkt dock: Organisationen hade flyttat starten på strackan 5 km längre bort in på en smal grusväg, och inte lagt in extra tid för att hinna dit, så vi kom 6 min för sent. Irriterande men ingenting i det stora hela på slutet. När starten flyttades hade det gjorts ett extra blad till roadbooken, men där det saknades att “50 speed zone” fortsatte på det nya – så vi råkade köra 53km/h.
Vi får nog straff för sen ankomst och hastighetsöverträdelse. Ajaj…

dk2016-ss2-finish-373muddy

I mål! Motorhuven hänger med…
(Notera i bakgrunden! Jobbigt rejs: två grabbar med brallorna neddragna.) 

Har även roligt med de andra i mitt team som är nybörjare i Dakar.  Och meckarna är helt suveräna!!!
Jag har fått ha “Dakar Skola” för både Bert och övriga nybörjare i teamet, och lärt dem om hur man tolkar och markerar i roadbook för enkel navigation, hur det går till i bivacken, hålla reda på utrustning och starttider etc. Känner mig lite hönsmammig!

*
Pratade lite med Sebastian Loeb vid frukosten, vill gärna fortsätta senare och fråga hur han upplever skillnaden mellan Rally VM och Dakar.

Advertisements