Annie Seel dubbelt historisk i Dakar 2015 
– första svenska kvinnliga bilförare och 
enda svensk som kört mc och bil.

Posted on Updated on

PRESSINFO: DAKAR 2015

 

Annie Seel dubbelt historisk i Dakarrallyt 2015
– första svenska kvinnliga bilförare och 
enda svensk som kört mc och bil.

 

Den 4 januari 2015 står Annie Seel på startlinjen i sitt sjunde Dakarrally. Siktet är inställt på att nå målet 17 januari.

Annie Seel blir då historisk som första svenska kvinna någonsin att köra bil i det legendariska Dakarrallyt. Därmed skriver hon även svensk motorsporthistoria som enda svensk, oavsett kön, som har ställt upp med både mc och bil i världens hårdaste motortävling.

I oktober bjöds Annie att delta i ett test med engelska Team Rally Raid för en plats i Dakarteamet. Hon säkrade platsen och kommer köra tillsammans med teamchefen Paul Round i en av teamets totalt tre tävlingsbilar som ställer upp.

Fem gånger har Annie Seel genomfört Dakarrallyt på motorcykel, och hon vann damklassen 2010. Hon har även Sveriges enda kvinnliga VM guld på mc från 2004.

På grund av skador tvingades hon för tre år sedan att byta mc mot bil. I Dakar 2014 debuterade hon som kartläsare, men tvingades bryta på grund av motorhaveri.

 

FAKTA: Annie Seel, Sverige, Kungliga Automobilklubben KAK

Annie Seel är en av världens mest meriterade motorkvinnor som tävlar både med mc och bil.
Fem genomförda Dakarrallyn med mc, vinnare damklass 2010. VM guld mc, Rally Raid, 2004.
Debuterade 2011 som rallyförare i bil och har kört både Svenska Rallyt och  i Historic-klassen. Segrat i 1300-klassen två gånger, samt vunnit damklassen 4 gånger i Midnattssolsrallyt, vilken är Sveriges största rally för klassiska rallybilar.
Annie har även tävlat i banracing, bla ADAC VW Polo Cup på Nürburgring.
2003 satte Annie Seel det kvinnliga höjdrekordet med mc på Mount Everest, 5305 m.ö.h. 
Hon är även den enda kvinnan i världen som har kört alla de stora motorcykelrallyna på världens alla kontinenter.
Klubb: Kungliga Automobilklubben KAK.

FAKTA: Team Rally Raid, England
Engelska Team Rally Raid startades 1998 av teamchef Paul Round. De specialbygger egna tävlingsbilar av märket ”Desert Warrior”, framförallt för Dakarrallyt och andra offroad tävlingar runt om i världen. I Dakarrallyt 2015 kommer team Rally Raid ha tre bilar på startlinjen, varav Annie Seel tillsammans med teamchef Paul Round kommer köra en. Som race assistans ställer teamet upp med en lastbil i lastbilsklassen.
http://www.rallyraid.co.uk

FAKTA: Dakar 2015 – Argentina, Bolivia, Chile
Dakarrallyt är världens svåraste motortävling, där endast 50% av deltagarna brukar nå mål. Tävlingen pågår under 14 intensiva dagar och nästan 10.000 kilometer ska avverkas genom Argentina, Bolivia och Chile.
Tävlingsklasser är motorcykel, 4-hjulingar, bilar och lastbilar. 
De drygt 500 tävlande ekipagen kommer från över 50 länder. Publik på plats ca 4-5 miljoner. Rallyt har TV-sändningar i 190 länder och 1 miljard tittare. Dakarrallyt är en av världens 5 största sportevenmang tillsammans med OS, fotbolls VM och Formel 1.

3 januari: ceremonielll start, Buenos Aires, Argentina
4 januari: start
, första etappen
17 januari: mål, Buenos Aires, Argentina
http://www.dakar.com

Dakar2015-map